18.10.2018 – Мария Торо: фламенко-бразилски повей

18.10.2018 – Мария Торо: фламенко-бразилски повей

Мария Торо е родена през 1979 г. в Ла Коруня, Испания. Тя започва заниманията си с флейта от осемгодишна възраст и оттогава инструментът става неотделима част от нея. След като завършва музикалното си образование, тя посвещава времето си наизучаване на традиционна галисийска и португалска музика и започва да проявява интерес към джаза и други популярни музикални стилове. Този нейн интерес я отвежда до Мадрид през 2005 г. Тук тя е в състояние да съчетае едновременно обучение и практика в Училището по творческа музика. През това време Торо получава различни награди и стипендии и участва в престижни музикални семинари в Испания и Европа с изявени музиканти като Хорхе Роси, Майкъл Канан, Питър Бърнстейн и Бени Голсън и др.

През 2006 г. тя открива света на фламенкото и започва търсенията си в тази посока, като естествено обръща поглед към най-великия майстор на флейтата – човекът, въвел този инструмент във фламенкото – Хорхе Пардо. От посещенията й във фламенко академията „Amor de Dios“ тя започва да работи с различни фламенко трупи, изпълняващи програми по целия свят. Така тя се премества в Ню Йорк през април 2011 г.

Ню Йорк Сити е определящ елемент в нейната музикална кариера, защото там тя свири в култови места като Blue Note, Joe’s Pub и други и споделя сцената с музиканти като Жак ДеЖонет, Жан-Мишел Пилк, Рос Педерсън и Ричард Бона.

През март 2012 г. Toро е част от компанията Flamingos in Route, която изпълнява често фламенко събития в Швейцария и Германия. През юли 2013 г. тя се установява в Рио де Женейро, Бразилия, за да съчетае работата си в Европа и музикалната си кариера в Ню Йорк.

Записите на втория си албум Мария Торо прави в годините на музикалната си зрелост в Бразилия, където се добавят още слоеве към нейния музикален репертоар. Влиянието на страната е видно от заглавието на албума, който говори за рядък вид изчезнала птица, която за местните музиканти символизира ежедневието на Рио де Жанейро. Звуците на природата и звуците на пазарите и улиците, продавачите на плажа, това е почит, който художникът желае да плати на Рио де Жанейро, както е показано във Você Quer.

Записан в Рио де Женейро през 2017 г., албумът предлага богата палитра от звуци и мелодичност, която се ражда от фламенко-бразилското туптящо сърце на Мария. Именно тази програма тя ще изпълни в София на 18 октомври със своя квартет.

http://www.mariatoro.net/